Yükleniyor
Lütfen bekleyiniz, içerik yükleniyor...
Post Image

Her gün ortalama 35000 farklı seçim yapmak zorundayız. Bu sayı çocuklar için 3000. Bu da neden yetişkinlerin daha stresli, çocukların da daha yaratıcı ve mutlu olduğunu gösteriyor. Belki de hayattaki asıl amacımız seçimlerimizin sayısını azaltmak olmalı ve çok daha basit düşünmeliyiz. İnsanların önüne konulan seçeneklerin sayısı ile seçim zamanı arasında doğrusal bir ilişki vardır. Eğer çok fazla seçeneğiniz varsa seçim süreniz uzar ve hatta hiç karar vermeme sonucu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tasarım stillerimizde sade, temiz, düz, kolay anlaşılır ve efektsiz ögelerden oluşmalı. Bugün artık herkes basitliği ve sadeliği kabul ediyor. Bu durum günümüz trendi olan birçok marka tarafından kullanılarak da tasdik ediliyor. Artık sade tasarımlar her yerde karşımıza çıkıyor. Mobil cihazların da bu trend üzerine tasarımlarını yapmaları bu süreçte artık tasarımcıları sade tasarımların yolundan gitmeye zorluyor. Sade tasarım efektsiz ve düz, ruhsuz değil tam aksine kullanıcıyı daha iyi etkileyebilen ve mesajları daha iyi verebilen bir tasarım şekli. Her şey daha sade ve net bir şekilde görünüyor.

Teknoloji dünyasında Apple bize yıllardır çok fazla bilgisayar veya telefon seçeneği sunmuyor ama seçimlerinizi azalttığı için çok daha başarılı satışlara imza atıyor. Tasarıma çok daha basit yaklaşıp tek tuşla seçimlerimize basit bir bakış açısı getiriyor. Basitliği Steve Jobs şu sözleri özetliyor: “Odaklanma ve basitlik benim mantralarımdan biridir. Basit olan, karmaşık olandan çok daha zor olabilir. Basitleştirmeyi başarabilmek için düşüncelerinizi arındırabilmeniz onun için de çok çalışmanız gerekir. Ancak kesinlikle buna değer çünkü sonunda bunu bir kez başardığınızda önümüzde hiçbir engel kalmayacaktır.”

“Basit Tasarla!” ifadesini çoğu zaman anlatmakta güçlük çekmişizdir. Pablo Picasso’nun basitlik konusundaki tavrı konuyu net bir şekilde özetliyor: “Basitleştirme Nasıl Yapılır?” kursunda Picasso’nun meşhur “boğa” çizim serisi ile öğrenebiliriz. İlk yaptıgı çizim boynuzlarıyla, kıllarıyla gerçek bir boğayı temsil eder. Sonuncusu ise sadece birkaç çizgiden oluşmasına rağmen hala kesinlikle bir boğadır. İşte Basitleştirmek tarzı budur.

Bu eğitimin farkında olarak mesajınızı tamamen basitleştirene kadar çizime devam edersiniz. İşte markalaşma ve her şeyde yaptığımız budur. Bu işlem için “soyutlama” terimini kullanırlar. Bunu mümkün olan en basit ve en fonksiyonel tasarımı yapma peşindeki çabamızda görebilirsiniz.

Basitleştirme süreci meselenin özünün tam olarak kavranmasını gerektirdiğinden kesinlikle kolay bir iş değildir. Picasso basitleştirme ilgili şunları söyler: “Tam bir basitliğe ulaşabilmeniz için tam bir gerçeklikle başlamalısınız. Sonrasında gerçekliğin tüm izlerini yok edebilirsiniz. Endişelenmeyin, basitleştirdiğiniz objenin özünü kaybetmeyeceksiniz.”

Beni harekete geçiren basitlik ilkesidir. Son yıllarda ürün veya hizmetlerin insanları çekmesinin arkasında yatan da onun basitlikle ilgili tavrıdır.

İşte bu kadar basit!.

Önceki
Daha fazla gönderi yok
Sonraki
Daha fazla gönderi yok
Comments are closed.